2012-01-31

Miso Ramen


Långkokt fläsksida med böngroddar och färska nudlar. Miso blandad med buljongen som blev över från hönskoket. En del förberedelser m a o men å andra sidan gick det snabbt för min sambo att lägga på den sista handen i går kväll.. Han står helt klart för det japanska i hemmet.

Jag ska rekommendera lite böcker om japansk matlagning senare. Eller kanske böcker om matlagning ö h t då det är en enorm marknad med mycket skräp, men det finns en del enkla regler för att minimera att det bara blir hyllvärmare.

2012-01-30

Tryckkokare

Kommer att köpa en tryckkokare efter att ha sett det i flera matlagningsprogram, nu senast i How to cook like Heston. Flitigt förekommande i Good Eats också (saknar programmet f.ö.).

Någon som har erfarenhet av det? Har läst enstaka texter om att det inte blir lika mycket smak vid grytmakande som Boeuf Bourguignon t ex. Samtidigt får man buljonger som aldrig förr och kan koka ärtsoppa med mera på nolltid.



2012-01-29

Kokt höns med currysås

Barndomsklassiker som jag kokar ihop ett par ggr per år. Ser kanske inte så kul ut men jäklar vad gott det är. Och vilken schyst buljong man får.

Två hönor, en gul lök, en morot, sellerirot, vitpeppar och lagerblad blev det den här gången. Inte så mycket att skriva recept om detta kanske. Curryn heter Abdullah och kommer från Lanka Te och Kryddor. Rekommenderas! Perfekt för husmanscurry.


2012-01-28

Vilken fest!



Choucroute garnie à l’Alsacienne.


Vilken festmåltid vi blev bjudna på! Allt fanns med. Korv bl a från fantastiska Korvhantverk Stockholm och så confiterad anka som alltid är så rätt.




2012-01-24

Risvin och Chili: Stark och bedövande kyckling "Röd eld"

Det här blev en omedelbar favorit! Mör kyckling med knaprigt och samtidigt lite mjukt yttre tack vare potatismjölet gissar jag på. Påminner om japanska karage. Men en jäkla massa mer kryddor. Otroligt lättlagat och snabbt går det. Kommer jag att göra snart igen.



Ingefära, vitlök, chili och sichuanpeppar. Behövs inte mycket mer. 




Kryddor

Billiga, färska och av bra kvalitet.

På Ringvägen 143 i Stockholm ligger Lanka Te- och kryddimport. Innehavaren och hans söner har kollen. Vi fyller på kryddförrådet där minst en gång i månaden. De har alla baskryddor man kan förvänta sig men framför allt olika curryblandningar, olika rökta kryddor, vitlöksgranulat med mera med mera.


Bilden lånad från bästa svenska mattidningen Mat&Vänner.

2012-01-23

Snabbmat och myndigheter

Ger en intressant inblick i varför det än i dag är så otroligt kontrollerat i Sverige kring mat och hur och när den får säljas och förtäras.

Edward Blom

Helgen

Dåligt med bilder tyvärr. Förrätt i lördags var torskrygg stekt i Oaxens tallsmör. Inte alls dumt! Stekpannan är dock ny och lite besynnerlig/inte instekt. Saknade yta och smöret brändes nog lite. Får experimentera mer.

I söndags, lagom trött av Bandol och Pessac-Léognan från La Begude, stekte jag på torsdagens överblivna pizzadeg i rejält med olja. Att inte pizzahaken gör detta! Vanligt i Napoli och på Sicilien åt vi t o m friterad calzone. Otroligt gott.

Måste jag också experimentera med.

2012-01-17

Tonfiskpasta


Det här är en av rätterna från reportoaren  hemma när det råder idétorka, noll lust eller tidsbrist.

Hetta upp ett par matskedar olivolja. I med chiliflakes och ett par skivade vitlöksklyftor. Låt det fräsa en stund utan att ta färg. Salta och peppra. I med lite strimlade torkade tomater och rör runt en stund till. Ta av från plattan och pressa i en citron och häll i ett par burkar tonfisk av bättre kvalitet. Av någon anledning kommer den goda tonfisken alltid i glasburkar. Rör i ett par nävar bladig sallad. Klart!

Man kan variera med kapris och/eller svarta oliver också. Penne passar fint till, gärna bronsvalsad.

Lemon tart



Tjusig va'? Men satan vad tid det tar att göra sådana här pajer.
Arbetstid, liggtid, vilotid. Kylning osv.

Upphovsman är en av mina favoritkockar Heston Blumenthal och den finns med i hans senaste
kokbok som som tur var är raka motsatsen till mastodontverket In search of perfection.

Den nya har såklart också en TV-serie kopplad till sig som är väldigt underhållande och lärorik.


Degen blev dock inte alls lika följsam som i programmet och fyllningen inte lika satt trots att den fick gå upp i 70 grader. Ska testa igen vid tf. Kanske lite vatten i degen.

Men otroligt god blev den! Börja inte vid 19-tiden en vardag bara.

2012-01-15

Korvfest!




Läs om mina favoritkorvmakare och köp sedan ett paket. Dyrt, japp, man det blir inte mycket godare heller.


Söndagsanka





Krispig anka serverad som i Peking med ångkokta pannkakor, strimlad vårlök och gurka samt söt bönsås. Förstå gången vi gjorde det och det blev riktigt gott!

Svårt att se på bilden att det är en 3-kilos anka.

2012-01-13

Godare vatten




Den där pinnen av vit kål pratade min sambo om efter att ha bott i Japan ett halvår. Såg den sedan på NK med en karaff för närmare tusenlappen. Nja. Sen såg jag för en månad sedan att den fanns på Urban Deli utan karaff, för kanske 150:- och oj vilken grej! Jag har alltid gillat Stockholmsvattnet men efter ett dygn med denna blir vattnets smak otroligt neutralt och mjukt. Perfekt kompis till vin.

Vatten smakar tyvärr inte lika gott nu utan.
Läs mer här.

Location:Skanstull

Dovas Kungsholmen bygger om

Blir det ännu en gastropub i stan?



För tillfället rekommenderas Teodoras.

Location:Kungsholmen

2012-01-12

Rester



Chark är perfekt att alltid ha hemma. Korvarna köpte vi i Lyon i våras och även om de hårdnat med tiden är det absolut inget fel på smaken. Lite ost och bröd. Mer behövs inte ibland.

Från grillad kyckling och dumplings

till hamburgare.

Passa på att besöka Jin&Peeters innan de snart tyvärr stänger. Jag jobbar i krokarna och har ett gäng besök bakom mig. Vi har även firat av medarbetare där vid två tillfällen.

Uppdatering: Jin&Peeters har öppet för sista gången den 12:e februari.

Hoppas att de i höst kommer att öppna en ny restaurang!

Så hamburgarna då. Är pretentionerna lika höga som jag hoppas kan det bli riktigt bra!

http://flippinburgers.se/

2012-01-08

Pizza

Pizzadegen görs snabbt enligt Jamie Olivers recept om man inte planerat och haft degen på kalljäsning en dag eller två. Bacon, ägg samt stekt lök och gruyère på denna. De andra hade kokt skinka med färsk buffelmozzarella och pecorino.

Räkmacka

Louie Louie har klart schysta mackor, som den ovan t ex. Musiken kan driva en galen ibland bara. Nån inspelning från 40-talet med en gitarr som vevar oavbrutet.

Karage (friterad kyckling) med ris och picklade grönsaker.


Vattenkokt svamp

Testade i kväll och det var helt ok. Rätt tråkig svamp. Och dyr!

Uppdatering: Jag saknade lite djup i rätten och det kan ju kanske förklaras med att jag glömde
buljongen! Skyller på otydligt recept.

http://risvinchili.blogspot.com/2012/01/vattenkokt-svamp.html

2012-01-03

Nyårsrester

De sista minikorvbröden, gåslever och en klick druvgelé.

Långkok i ugnen



Fläsksida och tjocka revbensspjäll samsades i ugnen i ca 6h.
Fläsksida var nog min favorit förra året.

Korv med bröd


Igår åt vi det som blev kvar av vickningen från nyårsafton. Wienerprinskorv med egengjorda korvbröd och majocornichonvinägrig dressing.