2012-02-29

Blanquette de veau...

...har jag varit sugen på att göra ett litet tag nu men inte riktigt haft tiden. Snubblade då på detta mer vardagliga recept av Jens Linder. Testa!

Kanske inte låter så speciellt receptet men med en riktigt god kycklingbuljong och lite mer citron än det står i receptet så blev det väldigt gott! I sann LCHF-anda så hade vi gratinerad blomkål till.

Blev massa god sås över så den får gifta sig med kyckling i morgon kväll.

Nästa gång blir det kanske det här receptet.



Fast i morgon blir det middag på AG.

2012-02-27

Tryckkokare

Efter att ha läst om det lite här och där senaste tiden och då nästan bara positivt har vi varit sugna ett tag. Gick in hos Electrolux Home idag för att värma oss lite och de hade halva priset (halva Home-priset, men bra ändå) på en modell som jag varit nyfiken på! 700:- för en 7-liters från OBH.

Återkommer när vi testat den ett par ggr, har premiärtryckt Heston Blumenthals kycklingbuljong, nästan enligt receptet, och det gick fint.

Doften blev rätt intensiv, svår att beskriva. Om det berodde på pruttig vacuumkyckling eller torrmjölken vet jag inte.





2012-02-23

Kött!

Tittade in hos Oaxens Skafferi på hemvägen. I dag så startade försäljningen av Rosa II och jag passade på att köpa en bit entrecôte och två hängmörade oxkorvar. Korven har jag ätit förut och den är verkligen topp, stekte lite för länge nu bara.

Men köttet! Vilken smak! Vet inte vad jag ska jämföra med men mycket umami var det i alla fall. Gammal kossa som hängt fem veckor. Luktade salami om köttet.

Aldrig ätit så gott kött förut, aldrig köpt så dyrt kött förut heller (799:- kilot).

Nästa gång blir det lite mer seriöst med pommes enligt konstens alla regler och sambons bea.

Passa på, för den lär ta slut under helgen.


2012-02-22

Ärtsoppa med fläsk

Lokala ICA (Ringen) verkar numer ha ekologisk fläsklägg i standardsortimentet och den är både billig och god. Många rimmade lägg är ofta alldeles för salta.

Att koka lägget behöver kanske inte någon större beskrivning: koka upp i kallt vatten, häll av och spola av lägget. Koka upp i nytt vatten och i med en delad gullök med två kryddnejlikor instuckna, ett eller två lagerblad, en stor nypa svartpepparkorn eller kryddpeppar. Kanske en morot. Timjan.

Tar väl ca 2h för ett lägg på 1.5KG innan man får trådiga fina bitar.

Plocka upp köttet och behåll såklart den goda buljongen som du fått på köpet! I med ärtor och koka till de har en önskvärd konsistens.

Testade för första gången skalade snabbärtor - med stor skepsis - ska tilläggas.

Ärtorna är valsade och på så sätt har skalet försvunnit. Vet inte om det är gjort något mer med dem då de inte behöver blötläggas och är färdigkokta på en timme men jag hittade inget om det på paketet. Antar att det räcker med att det hårda skalet är borta.

Det här får bli min nya melodi. Inte för att blötläggning över natten är något jobb och att koka i kanske två timmar istället för en, men det är väldigt skönt att slippa rensa soppan på alla skal som flyter upp.

Smakmässigt blev det ingen skillnad, kanske t o m en fördel mot snabbärtorna. Soppan blir inte lika fast men det är inget som inte en natt i kylen fixar om man önskar det.

2012-02-20

Sista från Lyon




Les Halles de Paul Bocuse. Klart trevligaste och bästa hallarna jag varit i, tillsammans med hallarna i Florens. Tänk utbudet av Östermalmshallarna men känslan hos Hötorgshallarna. 



Lite mer från vårt besök på en Bouchon

Missa inte om ni är i Lyon eller Tokyo! Godaste mille-feuille.





Improviserad lunch how vänner i Lyon. Man var då inte sugen på att åka hem när man var i deras fantastiska hus och under deras omvårdnad.

Festen fortsätter hemmavid. Vi fick utöver 18 flaskor  (!)vin och nån sprit i väskorna med oss två kilo färdiglagad trippe och ett halvkilo färskfryst gåslever. Så köpte vi sex pistagekorvar från Bobosse som vi fyllde frysen med.

Om lagring och misshandel av vin

http://www.svd.se/mat-och-vin/vin-ol/sanningar-att-lagga-till-samlingarna_6858405.svd

Mycket intressant! Vi avslutade resan i Lyon hos vänner till min sambo och paret vi besökte har en rejäl vinsamling. Pratade om lagring med mera mtp att vi själva har allt i ett skåp i köket.

Kom fram till ungefär samma sak som i artikeln att det enda negativa är den snabba utvecklingen av vinet om man nu tänkt ha dem där ett par år. Men kanske är den försumbar för en amatör som jag?


2012-02-18

Lyon med omnejd





Annecy. Väldigt fin liten stad i alperna.



Lika sur som ost-fonduen.



Europas renaste sjö!







Rejäl mat. Här bjuds på allt utom själva köttet typ.




Den sura minen jag har beror på att jag lät mig övertalas att dela ostfondue, jag har alltid dissar det otestat och rätt fick jag. Tre sorters ost och vin, inte allt i samma gryta tack. - En förlorad måltid! Sa jag. - nu är du väl lite väl dramatisk kanske, tyckte sällskapet.

På kvällen en restaurang, Bouchon, som vi blivit rekommenderade. Inälvsfest!

Mule, korv kokt och torkad samt kalvfötter. Mulen var rätt intetsägande men fötterna föll mig i smaken. Sen delade vi på quenelle som var den största jag sett! Inte alls gott konstigt nog. Testade även andouillette för första gången. Nja. Den bestod av div festligheter från kons matsmältningssystem. Magen var urgod liksom något knaprigt som fanns i. Sen var det något kanalaktigt som smakade som bajs luktar. Fy. Avslutade med en regionstypisk paj som jag ätit förut, denna var dock inte alls välgjord. Men rekommenderar stället varmt! Väldigt trevligt och vällagat. Ta dessert nån annan stans bara.

Vad hårt komprimerade bilderna blev, får hitta ett bättre blog-verktyg till iPaden.

2012-02-16

Första dagen i Lyon






Rejäl macka i hallarna! Fylld med rosette du Lyon och Saint-marcellin bl a. Brödet var helt otroligt gott. Knaprigt, saftigt, välgräddat. Vi passerade den lilla restaurangen vid 17-tiden och blev indragna av en glad man, vi vet fortfarande inte om han jobbade eller var gäst. Eg hade de stängt för matservering men ordnade fram denna maffiga och väldiga goda macka! Vi blev mer eller mindre bjudna då de tog €6 för sex glas St Joseph. Sällskapet var bra runda under fötterna.

Länk till hyllandet av vår macka.


Sen handla lite till kvällen.

















Vännerna i Lyon hade tänkt som vi och laddat upp med lite lokala ostar bl a som vi tacksamt högg in på.

2012-02-15

Stockholm / Lyon

I morgon i arla stund bär det av till Lyon fram till på söndag. Ska bli så skönt! Och kul. Och gott!

Har varit där en gång tidigare och föll direkt för staden. Arkitekturen som är olika i varje del av staden, vädret, trevliga människor och så klart vinet och maten. Min sambo var där på en mässa och arbetade och alla var lite lulliga av vinet S:t Joseph.

Chien de Lyon


Vi byter lägenhet med en kollega/vän till J. Tänkte att självklart ska inte kylen vara tom när de kommer hit men vad ger man ett par från gastronomins huvudstad som dessutom är matintresserade?

Det blev en tur till Oaxens Skafferi. Torkad och rökt reninnanlår och vildsvin. Sörmlandsädel från Jürss och en ost vid namnet Tridura, ko-, får- och getmjölk. Ska bli intressant att höra vad de tycker.


2012-02-13

LCHF

Efter att ha testat alla dieter som finns, så återstår nu bara LCHF. Av de jag testat minns jag med fasa Paulúns ISO-dieten; man var konstant hungrig och missnöjd. Helt otroligt tråkiga recept och jag minns inte om det fanns någon enkel idé man kunde gå efter, men vi skulle köra en månad till att börja med jag och min sambo. Tror det blev drygt en vecka.

Den andra jag minns med rysningar är en pulverdiet där man ligger på svältgränsen. Jag har alldeles för stor kunskap om mat och träning för att gå på något sådant egentligen men vi blev lovade att sopporna bara skulle vara en liten del av programmet. Resten var (lite förenklat) rör på dig (duh) och "visste ni att det finns fler kryddor än salt&peppar man kan krydda maten med?".

Oftast inleddes sessionerna med gruppen med att vi berättade hur man kunde berika sopporna smakmässigt utan att rubba på energiinnehållet.

LCHF har jag länge varit skeptisk till men nu känns det som att det utvecklats en hel del gällande uppbyggnad av maten och framför allt recepten. Jag är en jäkel på att laga mat men jag följer helst recept.

Nåväl. Vi ska till Lyon torsdag-söndag så det blir ingen rivstart den här veckan direkt.

 Bilden är från i somras när vi bland annat besökte vänner i Lyon.

Igår valde vi att göra LCHF-våfflor. Vem säger nej till grädde, smör, mandelmjöl och hallon?

Nåt sånt var det som ingick och Sukrin som sötningsmedel.

Vad gott! var första tanken vid första tuggan.

Sen växte det något otroligt i munnen. Det blev jobbigt att tugga.

- Man kanske kan ha i lite salt? sa jag till J.
- Det hade jag.
- Och lite vanilj?
- Det hade jag.

Ok. Det finns säkert bättre recept och jag har inga tankar på att bli hardcore-LCHF men kanske vardagarna i alla fall? Hur det nu fungerar, kanske blir för mycket energi totalt då från fel saker (läs kolhydrater). Vi får väl se.

Har någon tips på litteratur/blog/sajt om LCHF och/eller recept tas det tacksamt mot. Jag är ej intresserad av Dr. Dahlqvist, Fettdoktorn o s v.

Mätt blev man, kände mig ganska så obehagligt mätt i timmar efteråt. Det var inte en belgisk våffla av Bart Peeters direkt.

Men som sagt: nästa vecka drar projekt LCHF igång! Det har varit alldeles för mycket HCHF senaste åren. Ska röra lite mer på mig också.

Varför allt detta? För att jag vill känna mig smidigare när jag sträcker mig efter vinglaset på soffbordet.

2012-02-10

Matminne

Jaha. Då var det slut på fantastiska luncher vid jobbet. Nu måste jag på allvar försöka hitta något som kan ersätta Jin&Peeters.

På söndag tar en epok slut. Ett otal gånger har jag lunchat där och två gånger har jag hyrt stället för att tacka av kollegor. Samma upplägg: Gyoza och soppa, grillad kyckling med sallad och sedan belgiska våfflor och citronpaj. Och vin såklart.



Jag hoppas att vi snart ses i en ny skepnad och önskar Flippin' Burgers lycka till när de tar över lokalen nästa vecka.

Den här låten spelades när jag skrev detta. Passande på något sätt.

2012-02-09

Confiterad vitlök

Jag var stammis på Petite France när Sebastien basade över det hela. Många luncher blev det och vi fick t o m äran att vara där en kväll för att fira en kvinna på jobbet som gick i pension! Vilken kväll. Mousserande och macarong, oliver, bröd (såklart). Confiterad oxkind, vin, potatismos, dessert, ost, mera vin.

Jag är glad att vi fick chansen! Sebastien var värd och berättade om bageriet och maten och lite om sig själv.

Men, det var ju confiterad vitlök jag skulle skriva om. Jag undrade vid ett tillfälle hur de gjorde så god potatisgratäng och en av hemligheterna vad just confiterad vitlök. Jag fick med mig en liten burk och skulle ta en klump av den confiterade vitlöken som låg i stelnat ankfett att smörja in formen med.

Det gjorde verkligen skillnad! Sedan dess åker ett par vitlökar ner i en liten kastrull och täcks av ankfett och får sedan ligga och gotta sig under lock på ettan till de är riktigt mjuka och bruna. Perfekt att slänga ner i en gryta eller så också. Håller ett par månader i kylen.

I övrigt bestod gratängen av (riktig fransk) creme fraiche eller grädde som man kokade upp tre ggr för att få den tjock och fin.

2012-02-05

Helgens


På lördagen hade vännen F med sig nästan ett kilo ryggbiff från Taylors&Jones samt en flaska rött, Syrah. Gick fint ihop! Köttet höll inte riktigt lika hög klass som det brukar från T&J tyvärr. Kunde varit mörare och det var en irriterande sena som gick rätt igenom mina bitar. Gratängen blev perfekt. J gjorde den och den innehöll bl a confiterad vitlök som jag hade gjort tidigare under dagen. Skriver ett inlägg om den senare. Alltid bra att ha en burk hemma. Efterrätten bestod av vaniljglass från Järna och Js förbättrade recept av Jan Heds salta kolasås.





I dag så testade vi Oaxens korvar för första gången. Den närmast kallas Pumpen och är deras storsäljare - Griskött 95% och örter från Oaxen. Den grå heter Askö och blev bådas favorit. 95% griskött, lök, aska från lagerblad och hö samt kummin. Mycket god! Påminde lite om falukorv eller julkorv, antar det var lagerbladen även om jag hade gissat på att den skulle innehållit kryddpeppar.

Inte lika vass som deras hängmörade men helt klart ett bra köp. Korvhantverk ligger fortfarande i topp i min bok.

2012-02-03

Vilken (mat)dag



Den inleddes på Lux med lunch. Dovhjort och potatisgratäng vid sidan om. Gott och generös portion. Ett glas rött till. Dagens dessert var en kola/chokladpaj som tyvärr var rätt så intetsägande men kardemummaglassen till var topp.

***

Senare på kvällen slog sig jag och J ner i Oaxens Skafferi vid ett minimalt bord på varsin pall.
Magnus Ek var på besök i Spanien och blev förälskad i trippe fick vi höra.

Jag har alltid varit skeptisk då det verkligen inte ser gott ut när det ligger i disken hos slaktaren i Italien eller Frankrike. Men när nu Oaxen erbjuder det på fredagarna så är det hög tid att testa.

Och det var verkligen gott! Inte alls som tarm som jag trodde det skulle påminna om. Vi drack medhavd Côtes-du-Rhône till.

Läs mer här,


Efteråt bjöds det på Oaxens chark!



Stort tack, vilket matminne.



2012-02-02

"det var nån slags köckling"













Stuffningen





Snackpaprika, rödbetor och svartrötter stekte J på i rökt olja från Oaxen.Enkelt och otroligt gott tillbehör.














Den grillade kycklingen. Ser rätt så oerhört ut med fyllningen som vill ut. Testade att laga så som Heston föredrar, ta ut den vid en innertemperatur på 60 grader. Näe, inte min grej. Andra gången jag testar det. Inte för att jag är nojig men köttet närmast benen blir nästan lite slemmigt.

Men helt klart en rätt jag kommer att göra om!

Receptet hittar ni här.

2012-02-01

Felicity's perfect risotto

Wow! Jag tycker jag är ganska bra på att göra risotto, men så gjorde jag en riktigt stabbig en som inte smakade så som jag ville för ett par år sedan och sedan dess har jag inte orkat stå där och veva.

Men då vi fortfarande hade en två liter buljong kvar sedan hönskoket så slog det mig att nu testar jag igen. Började leta runt på nätet och hittade en utförlig artikel. Följde receptet i stort men körde lite mer på känsla än brukligt och det blev otroligt gott! Både jag och sambon tyckte det var den godaste vi ätit.

Den kunde ha varit lite lite lösare så man kunde göra en våg lite enklare i tallriken men i det stora var den perfekt.




När ett par minuter återstod så hällde jag i en näve trattkantareller som vi fått av grannens mamma till nyår samt droppade över lite vit tryffelolja och slutligen ett par skivor av den utsökta korven av hängmörat kött från Oaxens skafferi. Mediumstekt enligt deras instruktioner.