2012-03-29

Restaurang AG

Och nybesök igen, denna gång med bokat bord för sex personer i matsalen. Nu satt allt!
Bra och snabb service med ett utomordentligt rekommenderat vin. Jag och en kollega delade på 1/4 griskulting och den var helt enkelt perfekt. Bakas 13h i ugnen och sedan griljerat skinn som var vackert brunt och knaprigt. Köttet riktigt saftigt och smakrikt.
Till detta en enkel bladsallad med godaste vitlöksdressingen samt tryffelmajo. Tyckte först att den ganska skarpa (vit)tryffelmajon tog över det mjälla fläsket men hade man bara med en bit skinn så blev det en fin balans. Tillsammans med salladen och dess dressing var allt en väldigt trevlig matupplevelse!



Vinet var som sagt väldigt gott. Fick återigen uppleva att vin på magnumflaska är godare. Får ta och googla på varför det är så vid tillfälle.Sett att lite andra krogar har det också så det ska väl gå att få tag på genom någon importör kanske, för det här dricker jag gärna igen.

Det är så tråkigt i Sverige att man måste upp till viner runt 7-800:- för att det ska matcha maten med 2,5*priset på restauranger. Ingen hänsyn till att vingården ligger ett par hundra meter utanför området så att det är ett vin de pays ;-)





***

Nybesök förra veckan, första sedan premiärveckan. Vi satt i baren även nu och det var inga problem att plocka ihop lite LCHF-tugg till vinet. Men är de inte lite sura, herrarna bakom disken? Serveringspersonalen som hejar glatt i restaurangen verkar mer nöjda, eller kanske mindre svåra.


2012-03-28

Coburger

Andra korven från Östermalmshallarna. Nu liknar det något. Härligt köttiga små pinnar och god smak. Kunde dock ha varit mer vin/syra i dem än det var nu, lite tamt. Men inte otänkbart att jag köper dem igen när korvandan faller på.

Och visst är det skönt att vara vuxen? Slippa ta med de där salladsbladen varje gång, bara för att.



Traditionellt ska de grillas över tallkottar, lär ju lyfta det hela. Nöt eller kalv och sedan fläsk och kryddor. Anor sedan 1400-talet.

2012-03-24

Korv

Efter att ha gäspat mig igenom Weiwei i Magasin 3 och sett en massa fin grafik på Auktionsverket blev det en stående lunch hos Östermalms Korvspecialist (rätt så kul namn på en liten holk).

Den är tillsammans med Günthers korv den enda korvholken med klass i Stockholm, mig veterligen.

Tog, tyvärr kanske, som vanligt en thüringer weißwurst. Tar alltid den hos Günthers.
Den hos G vinner i smak, men den här hade en väldigt trevlig grov köttig konsistens.

Inte mätt på korv sprang jag in i Östermalmshallarna och köpte på mig två kilo korv. En, japp! T vitkorv och ett paket av en annan sort jag inte minns namnet på, orkar inte gå upp och kolla i kylen nu.

Korven blev middag med surkål och italiensk sallad (?), köpt i samma disk. Helt ok smak men typsik korvfärs som man så ofta får i Sverige. Helt söndermalt, inte en bit kött att tugga på. Alltså den slår ju allt i vanliga affärer, men det var ingenting som fick mig att volta. M. Seger Eftr. var tillverkaren.




Så blev det gruyere reserve, ovanligt smakrik morbier och en bit svensk hårdost. Minns tyvärr inte tillverkaren men den var god, en tydlig smak av honung framträdde.

Inspirerad av WCTC så ville jag ha beaufort alpage, osäker på om jag ätit den, men svaret blev:

- Nej, vi har inte den men vi har tre olika gruyere. Han lät lite stött.

2012-03-22

Söndagar på Mistral

Någonstans läste jag om något på söndagar på Mistral, kan faktiskt inte minnas var nu men jag mejlade restaurangen och fick detta trevliga svar. Det roliga är att Robin poängterar precis det jag tror om Mistral; anemisk personal, små blad och allmänt pretantiöst och trist. Är det media som gett mig den bilden? Jag var nyfiken när de låg i Gamla stan men kom aldrig i väg, sen har de liksom legat där i Enskede. Men nu är det såklart dags att bege sig dit!



Projektet är än så länge utan konturer. Vi jobbar efter en idé om att folk ska komma till Mistral och krossa myterna om oss, Att vi är dyra, att vi är stela och spartanska, att det inte går att hitta hit.

På söndagar är inte chefen på restaurangen, det är jag och min kollega som kör helt efter eget huvud. Vi säljer viner med mycket mindre marginaler än annars, lite enkel skönt bar småplock, kanske kommer vi köra rätterna på menyn för 70 kronor tallriken eller dylikt.
VI ska försöka få dit så mycket folk det bara går, för att alla ska ha en riktigt skön söndag, där vi är med och dricker vin och har trevligt också.
Första söndagen blir den första april, vi har öppet från 15 och det är bara att komma förbi. Jättekul om du kom och försök gärna få med så mycket folk som möjligt!
Med vänlig hälsning
Robin på Mistral

2012-03-21

Köttbaren igen

Herregud! Fläsket från Iberico-grisen var bland det godaste kött jag ätit nånsin. Har alltid varit svag för fläsk men då oftast långkok eller hel kotlettrad som fått ligga och svettas i ugnen. Men detta slår fan Oaxens hängmörade nöt! Och 250:- kilot är ju riktigt trevligt mot 700:- Köp!


Vet inte vad styckdetaljen heter dock.


Smör, salt, peppar och en nypa Piment d'Espelette på varje sida.

2012-03-19

Köttbaren

Hade 500:- presentkort hos F12-gruppen (som jag inte alls är imponerad av). Sista dagen det gällde så jag begav mig till Köttbaren efter att ha ringt och kollat om det gällde även i köttdisken. Jodå. Stället såg väldigt trevligt ut och jag kommer helt klart gå dit och käka någon dag.

Det blev ganska mycket kött.


Nästan fem kilo US-högrev och två otroligt goda kotletter från Iberico-piggy. Kotletterna åt vi igår a' la man tager om man så hafva kan... Styckmästaren avrundade på ett trevligt sätt eller räknade väldigt fel då högreven kostade precis under hundringen kilot.

Vi delade på en bit Boursin till köttet vilket funkade finfint! Ingen orkade gå ut och handla. Och så skar vi upp och stekte på sista bröstdelen av nya favopippin från Hagby Gård. Den brukar gå att hitta för strax under hundringen kilot och det är rejäla fåglar på ca 2,5KG+. Svårt att få så stora och feta torra.

Är inte majskycklingen från Bjäre väldigt trist numer? Eller var den bara ett bra alt. till Kronkyckling när det inte fanns mycket annat på marknaden?



I kväll står en annan styckdetalj från svarta grisen på menyn, minns inte alls vad den heter nu men den är bra tunn och ser väldigt smaklig ut.

Tome fraîche de l'aubrac

Färskost gjord på mjölk. Inget mer, inte ens salt. En sådan klump på 0,5KG fick vi med oss hem från Frankrike, köpt till vår välkomskväll men det var ett felköp av värdparet "men ta gärna med den". Glömde bort den men så hittade jag den hemma i kylen en vecka efter den gått ut men näsan sa OK efter att jag läst att den är väldigt syrlig rå.

Schyst matost som jag antagligen aldrig kommer att springa på i Sverige men ser du en så köp en och gör t ex en gratäng eller Aligot.

Här en variant med blomkål istället för potatis.

Tarte croustillante au chou fleur, à la tome fraîche d'Auvergne et au carvi


Mäktigt namn på maträtten.

2012-03-17

Habibi

Familjen Sikali håller på för fullt med göra om f.d. Bistro/Kafé SoFo till en nordafrikansk bar. Bort med grått och vitt, in med

Deras nordafrikanska restaurang Karthago är helt klart värd ett besök. Favoriträtten är merguez med pocherat ägg i tomatig, kryddig sås. Och couscousen såklart, hittas inte på andra ställen i Stockholm!

Oj oj! Vilken skillnad på en vecka så har de förvandlat gamla SoFo Café och sedermera Bistro till Habibi. Vi fick varsin tallrik med smakprov på menyn och nu har de hittat helt rätt. Allt därlagat utom den specialbeställda merguezen med pappa Sikalis kryddning.

Finns massa smårätter på menyn och även färdiga kombinationer. Rekommenderas!




2012-03-14

Olivoljeprovning

var jag på igår tillsammans med Fredrik "wctc" Lundqvist. Trevligt att träffa någon som man annars bara läst ett tag. Stället var Urban Deli. Mer sådant tack!

Ptja, intressant kan man väl sammanfatta det. Kul att lära sig lite mer om framtagning av olja, typiska sorter från typiska områden osv. Kul att testa oljan som ett vin, dvs i ett vinglas där man kollar färg, doft, arom. Sedan testa med chark, ost, choklad och apelsin. Hittade två favoriter, en spanjor och en italienare.

Den ena var ganska besk och pepprig, överraskande att jag gillade den då jag annars brukar falla för gräsiga.

Den här bilden vet jag inte riktigt hur den kom till, eller varför jag tog den. Gissar på att någon av Fredriks ca 100 bilder kommer att ge några bättre.




Den här bilden hittade jag i molnet nyss


2012-03-12

Le boudin noir


Oaxens Skafferis blodkorv. Första gången jag åt det var förra året i Lyon och det var en riktigt trevlig bekantskap. Mild och lite söt med potatisstomp och smörstekt äpple.

Oaxens variant var också väldigt god men betydligt kryddigare och vinsyrlig. Ibland kom bitar av något som jag inte riktigt gillade, men inget större störande moment. Vi åt dem med blomkålspuré och det gick perfekt ihop.

Rekommenderas!

2012-03-11

LCHF 2

Det går ju bra det här! Skulle kunna skriva massor om LCHF och andra dieter men inte just nu.

Maten går otroligt bra. Fick en kommentar om att "det här fixar du, just say no to carbs", och det stämmer fint.

Mycket kött med feta såser, sallad och ovanpågrönsaker. Blomkålsgratäng som gratineras eller som i dag mixaeds till puré. Oerhört gott! Ska väl ta och börja skriva ner lite egna recept (och ibland min pojkväns som är den som mest gillar att experimentera i köket).




Här kommer en middag med ugnsrostade grönsaker, tyska små bleka korvar som vi hittat jättegoda på lokala ICA samt lite confiterad grissida köpt hos Oaxen. Toppades med sallad och majo till.

2012-03-10

Bar Central

på Nytorget gillar jag. Främst deras vinutbud av krispiga och torra viner från Österrike och Tyskland. Servicen är som oftast charmig men glömmer lätt något. Igår senapen till korven och sedan vinet till osten.

Maten är habil, enkelt gjort hemma om man känner sig bekväm i köket men vällagad. Korv utan att bjuda på någon större överraskning, surkål och en rösti på lök och potatis, kunde ha smakat mer.

Dock fanns det med en riktigt trevlig ost på tallriken! En riktig stinkare som jag förstod var en standardost hemma i Ungern, lite som skrattande kon. Gott fruktigt rödvin till osten också.



2012-03-07

Voulez-vous pâté avec moi ?


Fransmännen kan det här med paté. Denna kommer från Bobosse som även gör fantastiska korvar. Tillverkning och försäljning i Lyon. Finns i hallarna men ca femton minuter därifrån kan man köpa direkt från tillverkaren till ca 20% lägre priser.

Ovanstående är ankpaté med pistagenötter. Fast och fin, varken för torr eller för fet.


2012-03-06

Firade vännen och kollegan Ls 30-årsdag i dag på jobbet

Jag är sedan ett par år tillbaka officiell festkapten på jobbet. Det började med att jag spånade lite inför en chef som skulle sluta, då hamnade vi på Le Rouge. Sen har det blivit abonnerad kväll på (gamla) Petite France, d:o på Jin&Peeters (RIP) två gånger, Karthago och kanske någon till som jag inte kommer på nu. Och så avtackningar/födelsedagar på jobbet. Tårtor från Chokladfabriken, semlor från Lux och på senare tid viner från La Begude (RIP) och ostar från Wijnas. Men roligast och jobbigast var att ordna picknick för ca 110 personer. En massa olika leverantlörer och jag och en kollega for omkring en hel del för att hämta råvarorna. Sen började vansinnet med den genomotrevliga personalen vid Fjärilshusen i Haga,

En annan gång.

Nu kände jag att det var dags att gå tillbaka till rötterna (jag är ju 50% italienare) då det varit väldigt mycket franskt senaste tiden. Läste på ett par bloggar om en man vid namn Roberto Gatti, och hans Gattimondo.

Efter ett trevligt samtal och några mail senare så fick jag köpa det han hade på lager. Det som verkligen stack ut var parmesanosten! En lagrad 24 månader med fin sälta och lite syra. Väldigt god att bara hyvla eller  i mat, kan jag tänka mig. Men huvudnumret var Vacche Rossa, parmesan på Rödkulla-kon.

Läs mer på Robertos hemsida.

Tre sorters skinkor från Kajsa Warg. Hutlöst dyrt för ett par färdigskivade vacuumpackade skivor!

Jag hade med mig honung som vi köpte på Sicilien för två år sedan, Miele millefiori, och den kombon var helt otrolig. Folk var stumma när de prövade! Så kul när man ser folk blunda och skjuta huvudet bakåt av njutning. Jag har tidigare inte riktigt fattat grejen med parmesan som den är, "det är ju en ost man har i mat" har jag alltid tänkt.

Köpte även den omtalade parmesankrämen och den var inte heller dum. Nu LCHF:ar jag ju så utan bröd blev det lite mäktigt men jag har redan tänkt att jag ska göra mos på blomkål, grädde, parmesankrämen och lite tryffelolja. Återkommer om det blir lyckat med ett recept!

Även de små liguriska oliverna var väldigt goda.

Parmesankrämen finns hos bl. a. Kajsa Warg och Mi Piace i Nacka.

Jag kräver nu att de även tar in parmesanen!

2012-03-04

Efterlysning

Så otroligt god och perfekt till bl. a. korv.

Ge mig en stor tunna!

Någon som sett den någonstans i Stockholm?

I bakgrunden syns citroner som ju varit riktigt fina de senaste veckorna, inlagda i sin egen juice och en massa salt. Ska bli intressant att se hur de blev om 6-8 veckor.

Tryckkokaren

Kort uppdatering. Har nu tryckt en höna på 1,4KG och den var efter 20 minuter _perfekt_! Hade bara kycklingen hemma så den fick koka i kycklingbuljong, nästa gång blir det att göra buljong i samma veva.

Kycklingen blev verkligen perfekt, fast i köttet och mör. Täckte kycklingen precis med vatten, kokade upp och när det visslade för fullt sänkte jag temperaturen till 4.5 av 9.