2012-05-30

Internationell matmarknad på Sergels torg

t o m den 9/6.

Varför har jag inte hört talas om det här? Det var ju riktigt bra grejer som erbjöds!

Vi fyndade  fem klassiska ostar för 100:-, köpte massa torkad ramslök och vitlök så att vi har året ut från fransman som tvingade oss att provsmaka rå vitlök. Den pinfärska var riktigt god så, men den rosa som hängde i klase var väldigt stark och satt kvar i munnens egna lökar i flera timmar.

Trött på kinesisk vitlök som mognar på en båt. Det här är fina grejer!

Mm, de har churros också i spanska ståndet. Var dock mätt när vi råkade springa på marknaden så det blev inget.


2012-05-29

Munka-Ljungby

Vad är det med skåningar och kyckling?

De kan verkligen sina pippis. Nedanstående bjässe på 2KG är uppfödd på 50% kraftfoder och 50% majs. Den har fått leva nästan dubbelt så länge som vanliga kycklingar, dvs 60 dagar och är därmed inte bara större utan även generösare i smaken. Vilken kyckling!

Det här är faktiskt den godaste grillade kyckling jag ätit sedan Jin&Peeters fanns. Inte illa va? Och det var jag som grillade den.

Över natten i 8%-ig saltlösning (dvs 8g salt per l vatten) i kylskåpet.

Torka av den och stick hål på en citron som du trycker in tillsammans med en buske timjan. Smöra in den generöst och salta och peppra.

120 grader i ca 2h till bröstet uppnått 63 grader där det är som tjockast. Vila i folie ca 30 minuter. Höj till en 230 grader och in för griljering ca en kvart.

Sallad och majo till. Middagen klar.

Finns i Hötorgshallen för 99:- kilot hos Hellbergs fågel & vilt.





2012-05-27

China!

Usch vad trist. Min gamla favoritkina som tidigare låg i Hornstull och hette Dragon House, innan man hittade underbetalda kockar, har verkligen gått ner sig.

Det var en given fempoängare för det mesta. Visst, det kunde vara lite ojämnt men aldrig under en fyra.



Nu har den tappat för varje gång vi varit här i Skanstull. I veckan åt vi Sandstormsrevbensspjäll som är kokta och grillade riktiga goda tunna spjäll. Mjuka inuti och snustorra på ytan, därav namnet. Nu var de bara kokta och inte ett spår av spiskummin som annars gör de så delikata.

Andra rätten var Lejonhuvud. Stora friterade och ångkokta bollar av fläskfärs med ingefära. Trista. Fyra bollar som inte alls var så stora som de brukar vara, det blir inte samma sak då. Såsen var inte lika smakrik som den brukar, saknade den goda buljongsmaken.

Verkligen tråkigt. Det var godkänt men inte mer. Addera att de numer tar 18:- för ett glas vatten!

Vilken kinesisk restaurang gäller nu? Ho's har jag aldrig förstått storheten med. Chong Qing i Liljeholmen?

2012-05-23

Söndagsstek och tisdagsanka

Vi har tyvärr ingen balkong till vår lägenhet, men vi har som tur var en väldigt fin innergård som trädgårdsgruppen omsorgsfullt sköter om. Det är sällan bokat, jag tror faktiskt aldrig att vi krockat med andra. Där finns en helt OK Weber och sköna möbler.

Det blev flankstek den här gången, årets andra grillning. Förra veckan blev det Oaxens hängmörade ox-korv, och kotletter på Linderödsgris som jag köpt där. Otroligt gott! Kilopriset var 179:- för kotletterna och då var det typ hälften av vad de borde ta när de räknat på vad grisen kostat. Antar att man inte springer på den grisen så ofta då, är väl mest finrestaurangerna som köper den.

Receptet rekommenderas varmt. Hittas här. Jag menar det, gör det!

Köpte flankstek på La Gazelle i Hötorgshallarna för löjliga 99:- kilot.

Här kommer en osmaklig före-bild, finns tyvärr ingen efter. Det var för gott och vi var för hungriga.


Ankan då? Jo, jag insåg att det var länge sedan jag bara stekte på en bit ankbröst. Det har varit hel anka grillad i ugn men främst confiterad i form av lår eller lever. Ska jobba lite på att hitta perfekta stektiderna. Tror att en åtta minuter på fettsidan i het panna som man sänker temperaturen i efter ett par minter och slutligen två minuter på köttsidan kan bli bra. Denna stekte någon minut för länge, men var ändå saftig och fin. Jordärtskocksgratäng till.


2012-05-18

Kvällens middag

En av mina absoluta favoriter. Salmalax med ingefära, koriander, tapiocapärlor som legat i soya, soyaemulsion och gurka. Av Mathias Dahlgren.


En svensk klassiker! Inkokt lax med beurre blanc (fransk smörsås)

Och sedan gick J loss med bakad rabarber med jordgubbar och nötkrisp. Sabayone med citronverbena och kokt maräng med lakrits. Jösses vad gott! Allt sötat med stevia. LCHF är ingen dum diet direkt.



2012-05-15

Evernote

Tips!

Det här är det absolut enklaste och bästa sätt jag hittat för att hålla koll på alla recept man hittar på nätet och någon gång vill göra. Eller egna också för den delen.

Programmet Evernote finns till Windows och Mac OS X samt iOS, Android med mera.


Det finns en smidig plugin till din favoritbrowser också som låter dig spara hela sidan eller markeringen i Evernote med ett klick på elefanten.

Ha alltid med dig recepten i fickan eller på datorn. Automatiskt får man oftast även med URL och man kan kategorisera som man vill. Tjänsten scannar t o m bilder för att se om det finns någon text i som kan göras sökbar.

Man kan även dela anteckningsböcker med andra.

Kanske vore något? Då har man alltid med en receptbank på fickan.

2012-05-14

Mistral #2

Dags för öppet hus igen. Vi var där strax efter att de öppnat för dagen och hade hela stället för oss själva den dryga timme vi var där. Det var vin och griskanapeér. Hjärna, lever, hjärta, skinka, stek.

Grislever är jag gärna utan i framtiden, men resten satt fint!







Champagneprovning

Just ja. I tisdags på Urban Deli kunde man för 150:- testa tre olika champagne från Deutz som hade en representant på plats. Rosé, Cuvee och en Vintage. Väldigt trevlig tillställning som helt klart var på den lättare, icke-nördiga, sidan av skalan. Hittade väl ingen ny favorit men det var generöst med halvfulla vitvinsglas så vi var en hel del som stannade kvar och åt, precis som tänkt antar jag.

Det blev tre nävar med räkor. De färska var otroligt goda och aiolin var inte dum den heller.


I morgon har de ostronprövning, antar att alla platser är slutsålda dock.

Jag kunde snabbt konstatera att champagneprovning drog ca ca 100% mer folk än olivoljeprovning.

2012-05-12

Sund

Vi befinner oss i helgen i norra Roslagen där Js pappa bor. Pappan är den människa jag stött på som kan mest om vin och mat, oavsett yrke. Passionen och kunskapen är enorm så det är alltid med stora förväntningar man kommer hit.

Således inleddes fredagen med en Perfect Manhattan på verandan tillsammans med Js rostade och kryddade paranötter. Sen!






















Stekt färsk gåslever med reduktion på vitt vin och hallonvinäger med scharlottenlök. Helt otroligt! Premiär för mig med icke-konserverad gåslever. Påminner om kalvbräss i konsistensen. Och reduktionen blev fantastisk. Den ska jag testa med grillad entrecote i sommar. J gjorde förrätten. Trevligt torrt och fruktigt vin från Alsace till.

 Långstekt gris med sparris och scharlottenlökkräm till.

Till ett högst besynnerligt Alsace-vin. Kunde inte bestämma mig vad jag tyckte om det egentligen, men det passade väldigt bra till grisen.

Kaffe och lite sprit var det enda som fick plats sen.

2012-05-07

Ramslökspesto

Ramslökspesto med LCHF-pasta





Jag gör den ungefär på samma sätt som jag gör vanlig pesto, minus vitlök och parmesan (brukar ta hälften parmesan, hälften pecorino).


Ramslökspesto

Antal personer: 
 4
Ingredienser: 
75 g ramslök
75 g mandlar med skal, rostade
1 dl olivolja
1-2 msk citronsaft
50 g pecorinoost
salt och ev. svartpeppar
Mixa ramslök och pinjenötter medan olivolja tillsätts i en tunn stråle. Rör ner citronsaften. Riv pecorinoosten och vänd ner. Konsistensen på peston kan regleras med hett vatten. Smaka av med salt och svartpeppar.

Receptet är från Mat & Vänner men modifierat till hur jag vill ha det.

2012-05-05

Kanin

Började med att Smaskens skrev något om kanin på Facebook, jag kom på att pappa brukade göra gryta på kanin när jag var liten. Sedan glömdes det bort till jag såg de ligga där utsträckta och fina i en disk i Hötorgshallen. Letade upp receptet Annika skulle testa och föll för det jag också, goda örter och väldigt enkelt recept så här en vardagkväll. Rekommenderas varmt!



Kaninen har en ganska söt smak, mild och påminner om ung gris. Inte alls som kyckling som man brukar säga om det mesta. Det var väldigt tydligt då en bit letat sig ner i matlådan med just kyckling (det blev mycket sås i grytan så en del fick kompa stekt lårfilé från Knäred).

2012-05-03

Slush Puppie

Detta måste jag genast blogga upp! J kom med ett glas nyss och jag tänkte, nja. Men jag testar väl. Men oj vad fräscht och gott!

Massa is ner i mixern, lite vatten för att få snurr på det hela, en pressad citron, två pressade lime och en matsked Steviaströ eller så. Så fanns det hallon i frysen också.

Väldigt fräscht och av stevian fanns ingen bismak öht.


2012-05-01

Måndagsmiddag

Det blev en dag i matens tecken. Vi lämnade lägenheten vid 10 och begav oss till Salmantinos Delikatesser på Roslagsgatan. Jag har inte varit där tidigare och blev varse någon gång i vintras, nu fanns tillfället. De har öppet vardagar under kontorstid då de främst är en grossist men liksom Wijnjas kan man även handla där. Dock mycket mindre utbud. Det blev flytande salt, 1KG Marconamandel, friterad i solrosolja och saltad. Gah! En stor bit Manchego och en mjuk getost som ägaren var lyrisk över. Tonfisk i glasburk och en stor bit panceta (sic!) och kanske något till. Ska bli kul att testa grejerna.

Sedan Hötorgshallarna och besöka den tf överdelen. 1 kanin, skrov och tre vårkycklingar köpte vi. Ner och köpa ett kilo tysk vit sparris och en stor ask ramslök.
Schyst utbud. 59:- KG för Knäredskyckling!





Sparris med hollandaise, såklart. Fascinerande nog så skar sig såsen fyra ggr! Lyckades dock rädda den varje gång, bra övning. I kylen fanns en flaska Picpoul de Pinet från när vi var i området förra sommaren. Funkade, men det är ju ingen Riesling direkt.

Jag gillar verkligen Picpoul-druvan men det ska vara enkla viner. Detta var en flaska för kanske €13, de runt 4-6€ levererar det jag gillar: citrus, mineral, vitpeppar, grapefrukt. Grönt helt enkelt.


Kycklingen stektes i ramslökssmör och sedan in i en gryta och in i ugnen. Väldigt saftig och god kyckling. Endive-sallad till och blomkålsgratäng med bl a creme fraiche och parmesancreme.

Vinet blev Saint Joseph som jag bekantade mig med nere i Lyon. Verkligen ett vin i min smak, detta 100% syrah. Bärigt och fruktigt men ändå med en strävhet som gör att det inte blir helt bekvämt för smaklökarna. Topp!

Vilket sammanträffande ser jag nu. Här kan man läsa om vinet.

Smulpaj med hallon till dessert. J. får verkligen till fantastiskt goda desserter och bröd numer enligt LCHF, självpåhittat. Ska ta och skriva ner lite recept.