2012-06-26

Afternoon Tea

eller kaffe som det blev. Servitören tyckte det var jättekul att vi ville ha kaffe istället. - Oj, det är inte ofta man får höra! Afternoon kaffe!

Nåväl. Det är alltid trevligt att sitta ett par timmar på Grand Hôtel och titta på alla människor och tjuvlyssna på samtal. Jag nyttjade ett presentkort som var "sparkling afternoon tea" för två. Dvs med ett glas skumpa.

Om man börjar i botten så är det snittar (ingen man reagerade på), sedan scones (goda) och väldiga goda tillbehör. Så högst upp lite sött som alla var av OK kvalitet. Servitören glömde både vårt och grannsällskapets te resp. kaffe vilket är rätt så fascinerande.


Det blir betyget 3,3/5 (mat 3, service 3 och dryck 4).

I det stora hela en väldigt trevlig present att få och man gick därifrån väldigt mätt och belåten.


2012-06-25

Midsommaren 2012...

...kommer att gå till historien. Strålande väder, fantastisk miljö, Champagne och rosé i mängder. 




Västerbottenostpaj och matsjesilltårta. Potatis från växthuset och sillar och rökta räkor från Oaxens Skafferi.

2012-06-21

Snabba sommardesserten

Svenska jordgubbar, lättvispad grädde med en matsked socker/Sukrin, krossade rostade pistagenötter och vanilj, rostad kokos.


Så lättvispad blev den kanske inte, det går undan med Bamixen. En av mina bästa vänner i köket.

2012-06-20

Snabbmiddag från Urban Deli


Konsumentupplysning: Hummern var väldigt fin på alla sätt, månad utan r i eller inte.

De rökta räkorna däremot var torra och lite söta, de brukar alltid vara på topp annars, liksom de färska räkorna. Bra pris också. Aiolin hade på sin höjd fått titta på en vitlöksklyfta. Bättre då att köpa färdig majo av god kvalitet (Stokes, som de inte har längre tyvärr) och pressa i en vitlöksklyfta eller två, lite cayenne och ev lite mer syra.

Apropå det så hade vinet tappat en del, måste blir bättre på att rotera vinförrådet.


2012-06-13

Pass på!


Otroligt goda som de är såklart, eller gör en mango lassi eller sallad till det grillade köttet.

2012-06-12

Finvin

I dag var jag och svärfar och provsmakade CAV 0007 - domaine du Joncier Lirac.

En trevlig bekantskap, både vinerna och Caviste-Martin. Där fanns även Finare Vinare och smakade och antecknade i den tronlika stolen.

Det här kommer bli min tredje låda jag beställer från Caviste, tidigare har jag beställt Champagne Moncuit och St. Joseph Coursodon (samma producent och vin som jag fick med hem en flaska av från Lyon i våras!). Gå in på hemsidan och kika. Lådan innehåller 2*3 viner från en och samma producent och lådan hämtas hos Grappe eller körs hem till dig i Storstockholm för 175:-

Svärfar tar en paus mellan alla hans vinhistorier. Han bodde femton år i Frankrike och har en otrolig koll.


Jag tänker inte ens försöka mig på att skriva om vinerna annat än att de var väldigt trevliga! Speciellt ynglingen och gamlingen. Vi fick även provsmaka ett vinpaket som kommer i höst. Jag är redan kär i den extremt fruktiga ynglingen!

Dagens roliga missförstånd var när jag och Finare Vinare åkte åt samma håll när vi skulle hem och givetvis pratade mat och vin. Jag pratade om den smakrika och prisvärda flanksteken från La Gazelle i Hötorgshallen men han trodde för ett kort ögonblick att jag tipsade om flankstek från gasell.


2012-06-10

Kôrv!

Jag har säkert ondgjort mig tidigare över det skrala utbudet av goda korvar i Sverige. Vi har Korvhantverk såklart, och Oaxens Skafferi har Pumpen och den fantastiska oxkorven. Så har vi Günthers men sedan finns det inte så många alternativ tyvärr. Jo, Lidl har schysta små tyska korvar som passar fint till helgbrunchen.

Günthers lunchade jag hos i torsdags förresten. För första gången på länge saknade jag bröd. Det är gott med det nygrillade brödets krispighet mot den mjuka kalvkorven.


Men så stekte jag på lite korv i helgen när en vän var över. La dispensa di Nonna Elide.
"ÄKTA FÄRSK ITALIENSK SALSICCIA VITLÖK, OLJA OCH PIRIPIRI" för att citera pappersbiten som fästs ovan den vaccade korven.

Och det här gillade jag. Mycket! Letat efter så här köttig, grynig och fet korv. Korvhantverk skulle gärna få ha mer fett i sina. I den här korven var hela 36% fett per 100g. Det syntes i pannan efter att jag stekt på de tre korvarna. Rekommenderas varmt!

Jag är lite osäker på vad jag köpte den men jag tror Kajsa Warg, ska dit och kolla i veckan. Nähä, och inte på Urban Deli heller utan Hemköp och Willys.

Visst, den innehåller lite E-nummer, sackaros och dextros vilket jag inte tycker behövs, men det kan jag ta när det blir en sådan god korv. Kollade in Kajsas salsiccia och den hade bra mer tillsatser samt var dyrare.

Just ja, hittade ett toppenrecept på ratatouille i DN för ett tag sedan som jag gjorde nu. Enda skillnaden mot det vanliga sättet är att man rostar grönsakerna först i ugnen på max-temperatur. Nu hajar jag grejen med den franska grönsaksgrytan.


INGREDIENSER

Portioner: 4
Tid: 30 minuter
1 aubergine
1 zucchini
1 röd paprika
1 grön paprika
4 stora kvisttomater
2 silverlökar
2 stjälkar blekselleri
1 msk herbes de provence
1 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor, finhackade
4 msk olivolja
1 torkad chilifrukt, (t ex peperoncini)
1 bouquet garni (knyt ihop 1 lagerblad med 1 kvist timjan och en stjälk persilja)
salt och svartpeppar


Ugnsgrillad ratatouille


Genom att rosta grönsakerna i ugnen får ratatouillen en härlig, djup smak.

1. Sätt ugnen på 300 grader. Skär alla grönsaker (utom vitlöken) i bitar på cirka fem centimeter. Blanda varje sort var för sig med salt, peppar och herbes de provence.
2. Lägg grönsakerna i en långpanna med bakplåtspapper på. Rosta dem snabbt i ugnen tills de får färg. Det går snabbt!
3. Fräs tomatpuré, vitlök, olivolja och chili i en stor kastrull utan att det tar färg. Blanda i grönsakerna och bouquet garni. Låt koka ihop i cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera ratatouillen ljummen, gärna med grillat bröd.


2012-06-04

Pontus!

Pontus känns det som att det alltid funnits där, i periferin, men jag har aldrig varit där förrens nu.

Lokalen har lockat mett sitt högt i tak och fina inredning men jag har inte riktigt fått kläm på konceptet.
Nå, nappade på ett ervbjudande om brunch för 340:-, ät två betala för en.

Förrätten var riktigt lyckad! Sotad lax som kändes väldigt fräsch och asiatisk. Ponzu med yuzu kanske?
Påmindes om hur gott det är med koriander till rå lax.


Sedan en konvenionell brunchtallrik med utsökt äggröra, goda korvar och bacon som var ovanligt rund i smaken och inte så där übersaltad som många är. Jag frågade servitrisen som i sin tur frågade kockarna var den kom ifrån.

- De såg helt oförstående ut, det är vanlig bacon!

Jojo, men det måste väl finnas en tillverkare bakom? Nåväl.

Helt klart värt priset, men ordinarie pris? Näe.

Väldigt trevlig service och jag skulle gärna gå dit en kväll för drink och något smått att äta.