2012-09-27

Shabu-Shabu

Swisch-swisch blir det om man översätter. Ljudet av vad man nu för runt i pannan med.

I tisdags så var det dags för japansk mat, det var ett tag seda nu. Buljongen består av kombu (alg) och katsuoboshi (bonito). Eller bara kombu om man är renlärlig. Lägg ett blad i botten och på med vatten och koka upp. Sedan är det bara att stoppa i vackert uppskuren gullök, shiitake, enokitake, kinakål, glasnudlar och så tunt skivad entrecôte. Kunde konstatera att skärmaskinen vi köpte i somras gjorde ett bra jobb med den delvis frysta köttbiten.

Väldigt gott och mättande så här när kylan och mörkret kryper sig på. Till detta japansk öl och norsk sake (!).

Bilden lånad av S.


Färdigköpt Ponzu och hemgjord goma, sås på rostade sesamfrön. Enkelt och gott och ett väldigt sätt att umgås och äta på.

Kan rekommendera följande bok om man vill ge sig in på japanska grytor, Japanese Hot Pots.

2012-09-19

Tips på iPad-app

Det här är den snyggaste kokbok jag sett till iPad. Inte bara en PDF man bläddrar i.

Den behöver finslipas lite samt att den inte verkar riktigt kompis med iOS 6, men den är gratis och klart trevlig att bläddra i. Mycket filmer och info om Mannerström. Är man inte intresserad av det finns ett gäng vardagsrecept. Personligen tycker jag dock han ska hålla sig till traditionell husmanskost, där är jag väldigt konservativ.


Tips!

Pol Food på Torsgatan 49 har jag besökt ett par ggr. Den ligger nära jobbet och har jag ärenden förbi S:t Eriksplan kan det hända att jag slinker in.

De har en väldigt massa som jag inte känner till men utöver det färskt kött till väldigt bra pris. Kvaliteten brukar alltid vara helt OK. Så lite polska korvar men jag har inte stött på någon favorit än.

Men så såg jag något som såg ut som rökt kalkon men det visade sig vara ett enormt kycklingbröst, urbenat och rökt. Urgott!

Skivade upp igår och stekte på lite. Väldigt saftigt och perfekt sälta, godare än de jag skrev om tidigare i somras från Bjäre. 100:- kilot för rökt kycklingfilé.

Testa!

Stekte på lite blandad paprika och tog den från i helgen överblivna tomatsåsen.


2012-09-12

Restaurang AG igen

Den här gången satt allt förutom att vi fick vänta lite väl länge på att få äran att betala. Nåväl, petitess. Otroligt uppmärksam service annars. Det fylls på, nya vattenflaskor, tandpetare fram efter desserten osv.

Jag försökte fånga någons blick för att få lite mer dijonsenap och helt plötsligt undrade en röst bakom mig vad som önskades.


Råbiffen var väldigt smaklig med de rätta tillbehören. Köttet kom från Norrbete och var gjort på 100% innanlår. Jättegoda och nostalgiska pommes pinnes till (nygjorda, inte OLWs).

Det rekommenderade kryddiga vinet till var ypperligt det också. Andra goda spanska vinet jag druckit nu så ser man förbi Rioja (som typ är det enda jag vet om spanska viner) så finns det visst något för mig där också.

En väldigt liten ostbit efter maten. Kunde gott ha varit större och utan brödbit.
Rosmarinsdoftande honung räcker fint.

2012-09-10

Bun meat bun

Jag förstår varför så många vallfärdar till Sovel i Sickla för att handla. Jag förstår dock inte riktigt priserna på råvaror om man jämför med Oaxen Skafferi, Hötorgshallen och Köttbaren. Det är dyrt, och då är det ändå inga dussinbutiker jag jämför med.

Men igår var vi där för att äta, hamburgerkollektivet Bun meat Bun hade sin andra tillställning och detta var premiär för mig.

Jag går rakt på sak: hamburgaren var väldigt, väldigt god. Brödet var inte det utlovade brioche-aktiga men ändå schyst om än lite blött i botten. Hamburgarna var lite väl finmalda och pressade för min smak vilket var synd då råvarorna verkade vara topp, antar att det är en smaksak också.


Ett under av suddig bild!



BBQ-såsen var otroligt god, den kommer jag snarast att göra hemma, och Sovels dressing med bl.a . rostad majs är ju alltid god. Pommes var helt ok, det är då fan att man aldrig får riktigt goda pommes i stan.

Gillar att det var en ganska enkelt dressad burgare utan en massa krafs (blöt sallad och tomat). Det kan man äta till.

Som helhet kvalar den in i min tio-i-topp-lista. Ohotad ligger Blacows i Tokyo sedan är det en blandning av burgarupplevelser där mina egenlagade ligger i topp 3. 

Har ännu inte varit på Flippin' Burgers. Vad blir nästa års trend? Fritera kanske, kom vi fram till.

Skaldjurssoppa

Nä, nu är ju faktiskt hösten här och den brukar bjuda på massa god mat.

Här kommer kanske lite inspiration.

Om inte årets kräftor är avklarade än så se till att spara skalen! Koka dem med palsternacka, morot, lök, pepparkorn, timjan, lagerblad... Allt det eller välj vad du gillar. Vi körde i vin på en gång och lät det koka till det var en mustig kräftsmak. En timme kanske.

Det blev ett par små PET-flaskor som åkte in i kylen och vi har gjort soppa två gånger nu.

Senast kokades fonden ihop med grädde och mer vitt vin. Man kan ha i räkskal om man har det till hands för att få till lite mer havssmak Lite cognac i om man har. Rostade dillfrön, små kuber kall gurka, laxrom, lite räkor och friterad dill toppade detta.



Något annat som är väldigt gott är att ta ett par matskedar av fonden och hiva ner i en stekpanna där man svettats lite vitlök i olivolja, i med en matsked tomatpuré, peppar, en näve ruccola och nykokt spaghetti. Behöver inte vara svårare ibland.

2012-09-06

Internationell Matmarknad i Stockholm (igen)

Det gick snabbt, gänget är redan tillbaka. Det startade i lördags och håller på till och med den 17:e september.

Mycket är färdiglagad mat att äta på plats men vi fyndade bl. a. torkad ramslök, stora färska vitlökar från Frankrike och rosaskimrande stora knippen som fortfarande håller sig och såklart slår de importerade från Kina och Holland. Ostar fanns det en hel del av av också, Frankrike och Italien.

Den här gången råkade jag se att marknaden var här igen på Facebook, ansvariga verkar inte ha så mycket resurser över för annonsering när det inte ens nått en matnörd som undertecknad.

Arrangören
 I am once again delighted to be in Stockholm, the real capital of Scandinavia. The international street market will this time offer genuine thai food, spanish charcuterie, French pate, cassoulet, coq au vin as well as all the top quality offers that you always will find at our arrangements.  We are very happy with how our business has developed in recent years. Our street market was awarded the first price as speciality market, by the town center managements and market industry for 2011 in Great Britain.

Finns knappt någon info att hitta om detta på nätet.

2012-09-01

Shogun

Igår var vi på releasefest av en väns nya bok, Ingen jag vet är i mitt träd. Efter ett par glas cava direkt efter jobbet så blev vi hungriga såklart. Vi sprang runt lite i Gamla Stan men antingen så lockade inte stället eller så var det fullt. Så kom jag på att Shogun var länge sedan.

De öppnade upp det innersta rummet åt vårt stora sällskap och sedan överläts beställningen till min J som liksom jag varit där ett antal ggr.

Vi körde på dim sum såklart, fat efter fat med munsbitar av varierande karaktär. Friterad, ångkokt, stekt. Mycket med fläsk och räkor som smakgivare. Allt var otroligt gott och vällagat. Vilken fest!

Massvis av mat och halvtorr Riesling hamnade på ca 400:- per skalle. Som alltid ett fynd där. Jag har ju lovat mig själv att skriva om bra och prisvärda ställen och detta är ett av de få jag kan komma på i Stockholm för tillfället.

Jag har aldrig provat deras japanska meny och den är säkert inte i klass med Blue Light Yokohama, men ändå helt ok. Vi ska testa deras japanska julbord med inslag av dim sum i vinter har vi tänkt.

Tidigare var vi och åt dim sum säkert en gång i månaden, en tradition att ta upp igen kanske även om den är väldigt långt från LCHF-dieten.

Jag var så hungrig att jag inte tänkte på att fotografera förrän på slutet. Det här är friterade knyten med räkor i och man doppar i majonäs, en av favoriterna. De har säkert ett 50-tal rätter att välja på med allt från kycklingfötter och komage till klassiska degknyten fyllda med svamp, räkor, fläsk, biff med mera. Otroligt gott!