2012-10-23

Helgrecap igen

Och lite från igår. Inget speciellt, men gott! Och kanske kan det ge lite inspiration.


Oaxen Skafferi är alltid trevligt att besöka. Finns alltid något nytt de testat att röka eller torka. Nu testar de fram en prinskorv till jul, och nja, den var inte så spännande alls tyvärr. Hård och torr. Agneta tyckte själv att den blev för hårt rökt, och kanske är det därför. Ni ser ju själva vilken trist färg den har. Saknade Wienerkorv-kryddningen också. Baddaren till höger, den på hängmörad oxkött har blivit ännu godare känns det som. Stek den så att den fortfarande är rosa/röd i mitten och varför inte bea till? I mitten fläskkorv med bl a dillfrön och fänkål. Riktigt god.

Långkål, olika sorters senap och en vinare från S:t Joseph.


Mizza (meatza) som Nigella kallar den. En pimpad variant här med en blandning av kalv- och blandfärs. Ett lager med kokt ägg och diverse kryddor i smeten. Täcke av bacon och färsk mozzarella från Mi Piace i Sickla.

Så slutligen en fet bit revbensspjäll som fått gotta sig över natten i lite salt, fisksås, chiliflingor, peppar och honung. Väldigt gott. Snabbvariant på cole slaw till. Skär upp vitkål och blanda runt med majonnäs, massa nymalen svartpeppar, lite fruktig chilisås eller sambal oelek. Syra från vinäger, hade schalottenlöksvinäger från Franska Matkompaniet till hands vilket fungerade utmärkt.

Fläsket kom från Garant. De har en serie med KRAV-kött och hittills har allt jag kött hållit en väldigt hög kvalitet och pris/värde-kvoten är väldigt hög. Går numer hellre till lokala lilla Willys för kött än stora ICA!

Såg i helgen att Hemköp Skanstull har ett bra sortiment av Garant och även lite färskt vilt. Trevligt.


2012-10-15

Helgen i bilder

Burgare hos Sovel i Sickla och sedan till Erssons för att köpa blåmusslor till förrätten på lördag. Ser mandelmusslor, eller vad de heter på svenska "amande de mer" heter de i Frankrike. Och den här ursnygga killen, en japansk knotfisk. Den fick dock stanna kvar.


Günthers Korv efter ett besök hos Franska Matkompaniet där vi var för att hämta upp en korv jag vunnit i en tävling. Blev en kasse med lite andra delikatesser också. Dags att knäcka den här magnumflaskan med vin på mourvedre och lite grenache. Har aldrig druckit ett så snällt vin från Bandol förut men åren har ju gjort sitt såklart. Köper jag gärna igen.


Här hamnade mandelmusslorna. Efter knappt två minuters kok var de öppna och nyfiket snodde jag åt mig en mussla.Oätligt! Sega som inälver och en oangenäm smak. Kul, när man har sex gäster som väntar. J kom dock på iden att koka ihop en musselsoppa, utan musslor, så det blev bra ändå. De kostade 89:- kilot och när jag googlade lite dagen efter såg jag att de kostar runt €1 i Frankrike. Det kan jag gå med på, man kan ju alltid göra en fond med dem. Hittade en svensk träff när jag googlade och han hade exakt samma erfarenhet. Fina är de om inte annat.


Efter en kväll med diverse vinpavor som knäcktes till soppa, Lyon-korv med puy-linser och ostar så kändes Palmyra Kebab helt rätt. Tjugo minuters väntetid en vanlig söndag vid 16.30. Blev över så att en av oss kunde lunch också. Åk dit om du inte varit där. Upplevelse!

2012-10-10

Wijnjas Ostkällare

Butiken har jag säkert tipsat om tidigare annars är den ett givet val om man vill bunkra upp ost till bra pris. Det kan vara halva priset eller mer på en del ostar. Finns en del bottennapp men har man lite koll fyndar man lätt. Finns även annat trevligt från Frankrike i deras ostoutlet.

Nåväl, igår var vi ett gäng på åtta personer som åt i deras källare. Jag har varit nyfiken på den i hur många år som helst så såg jag ett erbjudande om pot-au-feu och fem ostar för 200:- Givet.

Pot:en var god, hemlagad känsla över den. Färskost, cornichon och Dijonsenap till. Inget att klaga på. Till det ett oekat rödvin på rekommendation. Passade utmärkt och priset 420:- för en flaska som går på runt hundringen i Frankrike. Som vanligt mao. Fast det tråkiga är ju att de aldrig smakar som 400:-

Nåväl. Eller nu kom jag på det där med att så många snålar på bolaget och inte vill betala över hundringen medan de gärna lägger ett par hundra på krogen för en flaska som kostar 70:-

Tillbaka till Wijnjas! Det var trevligt i det stora hela. Vi satt i ett inre rum då den trevligare baren var vikt för drop-in-kunder. Lite lustigt i min bok då det var ganska mörkt där vi satt och utsikten bestod främst av ett enormt buffébord (tomt).

Stora överraskningen var ett rött naturligt sött vin som det redan skrivits om här. Blev en instant hit för mina smaklökar.


Sammanfattningsvis går jag gärna dit igen för att hänga i baren med ett glas rött och en osttallrik. Vilket verkade vara vad de flesta gjorde också. Fredagar 17-19 bjuder de på ost till vinet!

2012-10-02

Chez Betty

Äntligen! Ibland hör man talas om nya restauranger men så tar det evigheter innan man väl kommer dit. Borde bättra mig på det. Minns AG925, "långt" innan det skrevs om det i DN på Stan sprang en kompis dit och var helt eld och lågor över stället. Kanske inte maten men konceptet och baren. När jag väl släpade mig dit hade alla varit där och de hade börjat med att servera lunch, dvs ett ganska så vanligt ställe i en ovanlig lokal.

Nåväl. Chez Betty läste jag om i någon krögares blog. Alla kockar och matnördar hyllade. Åtta bord, två kockar som gjorde allt och det skulle vara helt fantastiskt.


 Nu är det kanske tio bord plus en matbar där man kan se kocken slänga sig mellan alla grytor och pannor.

Förrätten delade vi på, vedugnsgrillade små fina musslor från utanför Bretagne. Gjorde på enklaste sätt och väldigt gott. Men dela inte, det här är en sådan där typisk rätt som bara blir godare för varje tugga.


Ett glas vitt till som väl fyllde sin funktion om inte annat. Om vinerna finns inte mycket att säga: två på glas per färg plus Champagne. Det röda var dock en trevlig bekantskap till huvudrätten.

J valde råbiff med alla tillbehör ihoprörda i en liten skål och jag parmantier med långbakad gris från Domta. Nja. Inget fel, men samtidigt något jag själv gör enkelt hemma. Det hände liksom inget och det var inte comfort food som parmantier ska vara (googla för att få en annan bild).


Annars fanns verkligen ingenting att klaga på. Otroligt trevlig service, en ensam kvinna tog hand om alla gäster med bravur. Tog sig tid att prata med oss, vilket även kockarna gjorde när vi hade frågor. Så hamnade vi brevid ett äldre par från Skåne och det slutade med att vi bytte telefonnummer med varandra.

Totalt blir betyget ändå 4,3/5. Vi bytte tallrik med varandra in i halva huvudrätten och råbiffen med tillbehör passade mig utmärkt. Och jo, de godaste pommes frittes jag någonsin ätit serverades till. De var perfekta.

Det hamnade på knappt 800:- var för en delad förrätt, huvudrätt, ett glas vitt, en halv flaska rött och en espresso. Över medel alltså.

Rekommenderas varmt för helhetsupplevelsen!