2012-11-30

Kryddigt tips!

Spicemaster vars kryddor jag använt mig av har nu 50% rabatt på alla kryddor. Så passa på att fylla förrådet. Själv laddade jag upp med de flesta kryddorna och testade ett fåtal blandningar. Bra pris på havssalt också. Ekologiskt och fint.


2012-11-12

Köksvänner

Jag har länge tänkt skriva lite om mina oumbärliga vänner i köket, men inte riktigt kommit till skott.

Tryckkokare är senaste tillskottet och ett på alla sätt bra köp hittills.

Köttgryta på bitar av kött, helt kött som lammstek? ca 45 minuter! Trodde att alla grönsaker skulle förintas, men inte då. Det verkar vara något slags magi som håller koll på vad som ska kokas ner till trådiga bitar och vad som fortfarande ska vara helt.

Vill man vara på det säkra eller föredrar lite mer tuggmotstånd kan man koka på som vanligt i grytan en halvtimme eller så och på så sätt reducera buljongen som bildas och sedan lyfta ut grönsakerna. På med locket och köttet är klart på 30-40 minuter.




Koka en höna till curryn? En kvart.

Det blir en väldigt koncentrerad smak av allting som kändes lite ovan i början. Men det är inget annat än aromer som annars sugs in i köksfläkten. Kokaren pyser ganska rejält men det är ändå en liten del vätska som försvinner jämfört med konventionell kokning.

Senast igår kokade jag dillkött på lamm. En stek utan ben på 1,7 kilo. En halvtimme som det puttrade på med morot och palsternacka, lök och purjolök. Ut med morötterna och palsternackan och så trycka 45 minuter. Fenomenalt resultat och jag fick en liter köttbuljong efter att jag tagit en halvliter till såsen.

Här kan man läsa det mesta om tryckkokning.

Det här är raka motsatsen till Crockpots långsamkokare, men det ger samma resultat.

Eller? Jag skulle gärna testa en slow cooker men har tyvärr ingen jag kan låna av någon, de tar sin plats och för tillfället känns det som att det är fullt i köket.

Oxsvans - tryckkokare eller konventionell gryta?


2012-11-08

Linje Tio

Nyöppnat hipsterpalats i Hornstull. Tjoget heter hela konceptet, om jag fattat rätt. Man kan klippa sig, ansa mustaschen och ta en espresso. Eller så knallar man rätt in i baren och restaurangdelen som ligger längst in.

Det som först slog mig var en vägg - en vägg av sorl! Här har man inte jobbat något med akustiken tyvärr. En onsdagskväll och en otrolig ljudnivå, blir matt bara jag tänker på det. Ber om ett glas rött i väntan på mitt bord. Barmannen säger något ohörbart, "det blir bra", svarar jag. Under hundringen för ett generöst glas. Börjar bra, men jag blir snabbt sugen på något tilltugg. En gryta kanske, för det här var ett rejält vin med tanniner som snabbt tapetserar hela munnen.


Vi hänger en skinka här va'? Ja! Kool.

Stället är annars mest en enorm bar som man når från alla håll. Inre delen av baren är reserverad för ätande gäster och det ser trevligt ut med lamporna på disken.

Vi fick vårt runda bord för sju personer och insåg snabbt att det blir till att prata med de man sitter närmast ty ljudnivån tillåter inte annat än några skrik till de på andra änden av bordet.

Steak minute för 195:- God smak på köttet men torrt (är de inte alltid det, de här tunna bitarna?). Väldigt god bea med perfekt syra. Överraskande. Prisvärt? Näe.

En minnesvärd anekdot var när vännen A ville ha ostron.

- Jag ska kolla med köket, jag tror att vi bara har ett par stycken kvar.
- Det stämmer, vi har bara tre stycken. De var så dåliga att vi fick kasta dem.

De är slut, hade räckt gott och väl.

Eftersom vi LCHF:ar oss avsa vi oss den rostade potatisen och valde istället en förrätt som tillbehör, blomkål med briochekrutonger och hollandaise. Besynnerlig rätt, speciellt som förrätt. Ett berg med blomkål och hollandaise över. Smakade inte så mycket och blomkålen hade legat lite väl länge i vattnet. 105:-, alldeles för dyrt för vad det var. En flaska ripoffo, förlåt, ripasso, till det för 690:- (179:- på bolaget).

Ja, kan väl tänka mig att gå dit och hänga en stund efter jobbet och äta en bit i baren men annars var det inte så mycket annat som lockade.


2012-11-07

Förädling av ryggbiff


Så här fina hängmörade biffar kan man köpa hos Taylors&Jones för 450:- kilot. Bra pris tycker jag med tanke påatt de ligger mitt i stan och kan sitt kött. Ovanligt fin marmorering av ryggbiff som vännen F hade med sig under armen. Fick bli tre rejäla biffar istället för att tillaga den hel i ugn. Rätt beslut! Personligen tycker jag att den kanske hängt lite väl länge, ena ändbiten av köttet smakade Gorgonzola.

Eftersom vi var tre personer och vi bara har en bra panna så körde jag på restaurangsättet, vilket också ger bäst resultat. Stek på en fin yta och lägg alla biffar i en form, låt dem nu rumstemperatur och ställ sedan in dem i en ugn om 80-90 grader och vänta till 54 grader innertemperatur för rare/medium.

Den rejäla fettkappan satt löst så den smälte vi ner och tillsammans med lite smör blev det en otroligt fin fettbas till bean! Det är den godaste jag kan minnas att jag någonsin ätit. Så sent som i förra veckan var vi på nyöppnade Linje Tio i Hornstull (recension kommer) och den hade perfekt syra, den här var perfekt på alls sätt.

Schalottenlöksvinägern från Franska Matkompaniet gjorde säkert sitt också. Väldigt schyst vinäger som jag varmt rekommenderar!

Haricot verts, fina små tomater från Skåne och inlagd rödlök till (finskiva en rödlök, i med flingsalt och ett par matskedar vinäger. Efteråt kan man peppra och hälla på lite olivolja om man vill få ner syran lite).

Smaklig spis!

2012-11-02

Knivigt tips

pass på!

Clean Cut kom jag i kontakt med förra året genom att få en kniv i julklapp av min J, köpt hos dem. Minns inte omständligheterna nu men det var något knas med beställningen som de löste på bästa sätt.

Sedan dess surfar jag dit och suktar emellanåt och nu har de 60% på japanska knivar från Shun (de har köpt ett helt parti).

Beställde en Nakiri som jag väntar på nu, en japansk grönsakskniv. Ska bli intressant att testa! Eg var jag ute efter en kinesisk hacka, men det kan jag ju köpa en annan gång om behovet fortfarande finns.


Misomarinerad, grillad lax. Jag orkade inte fota en kniv..



Just, de har börjat ta betalt via Payair, om man så vill. Skaffa ett konto och du kan köpa rn riktigt fin brödkniv för 399:- istället för 1 495:-!


2012-11-01

Gastrologik - Speceriet

Det började som ett utlämningsställe för kött, fisk eller grönsaker som kunder beställt. Sedan fyllde de på med lite specerier och sedan öppnade de för lunch. Nu är där öppet på kvällarna också och förra lördagen hamnade vi där efter att ha varit på burleskshow, jag och några vänner.

Framme vid 17.30 så fick vi stå i "baren" (vid kassan) och hann precis få i oss en flaska rött.
Tre röda, tre vita och Champagne finns att välja på. Vi började med ett friskt och lätt vin från sydvästra delen av Frankrike, mot Spanien. Väldigt fräscht och perfekt att smutta på.

Som småtugg valde vi picklade grönsaker, friterad broccoli med vitlök och chili och friterad kalvtunga med pepparrotsdipp. Broccolin var trist och hade någon smak av fisksås(?) som jag inte uppskattade. Grönsakerna var syrliga och krispiga som de ska vara. Kalvtungan var otroligt god! Lite som små munsbitar av friterad saltkött.


Efter en halvtimme fick vi del av ett bord för åtta och språkade lite med bordsgrannarna som gnagde av det sista från en rejäl bit kossa från Mälardalen.

Själv valde jag rotistekt kyckling med sallad och majonäs och citron. Känns det igen? Jodå, samma koncept som Bart Peeters hade på Jin&Peeters. Det är t o m hans gamla ugn de köpt och han har varit där och instruerat dem.

Nu ryms inte mina besök hos J&P på mina två händers fingrar så jag kunde så klart inte låta bli att jämföra. God, helt klart. Men det hände inte riktigt lika mycket i mig som när jag åt Barts. Kanske berodde det på att jag alltid var där vid lunch och fick en perfekt time:ad kyckling?


Plus att jag verkligen gillade Barts enkla kryddning, här var det definitivt mera kryddor där paprika dominerade. Sockret gjorde ytan lite karamelliserad, jag föredrar ett torrt och krispigt skinn.

Till det ett lite lättare vin från Bordeaux (domaine de Majas) då en i sällskapet fann det första lite mesigt. Väldigt gott det också. Samtliga flaskor kostade under 400:- vilket är trevligt.

Provsmakade den i DN så hyllade stekta torsken med hasselnötter, ärtor och bacon men det hände inte något. Vännen som beställde den rätten tyckte att "jo, den var väl god".

Avrundade med en kopp utsökt bryggkaffe från J&N, "kondis" hette det. Kul att det levde upp till namnet.

Servicen då? Ypperlig. En väldigt rar och trevlig tjej som serverade och småpratade avslappnat med oss gäster. Kockarna hjälpte till med servering och att plocka in disk. Jag hade en fråga om kycklingens kryddning och ut kom då kocken och pratade entusiastiskt om pullan.

Lokalen är lika avskalad som matsalen men det finns så mycket värme där inne att det är inget som stör. Tvärtom gillar jag den enkla inredningen och området bakom disken som är inklätt i koppar är bara så snygg.

Vi snittade på 600:- per skalle för fyra personer. Tre flaskor vin, tre smårätter och varsin huvudrätt och så kaffe och kaka.

Jag kommer definitivt att gå tillbaka!

Betyg 4,6

Dryck   5
Mat       4
Service  5

Här kan man läsa om mitt tidigare besök i matsalen.