2012-12-26

Vill du vara med och skapa Sveriges bästa charkuterier?

Klart du vill! Jag har inte träffat Kristofer men följt hans projekt om att ta vara på en gris i SVD, följt honom på Facebook med mera och han har en väldigt vettig inställning till djurhållning och krav på chark- och korvprodukter.


Bild från Franzéns Charkuterier.



Jag har precis pyntat in pengar i hans projekt och tycker flera borde haka på om de kan.

Jag har även haft möjligheten att äta kotlett på Linderödsgris och de tillhör de bättre grisminnena jag har helt klart.


2012-12-24

Rökt majonäs

Ville bara skriva ner det. Rökt majonäs. Tänk dig riktigt goda rökta räkor, den rökigheten.

Finns på Oaxen Skafferi. Man kan även köpa deras rökta rapsolja och röra ihop en själv om man så önskar, har själv inte kommit på tanken. Ska vara Magnus&Agneta till att komma på det.

Vi köpte hem vacuum-mörad entrecôte och stekte på potatis i ankfett och så den rökta majon. Otroligt smakligt!


Köttet var helt OK men ska man köpa kött där bör man gå upp till en 6-700:- kilot och det hängmörade, annars kan man köpa US-beef för runt 400:- och få ut mer.

2012-12-12

Confiterad anka

Fågel och fett. Långsamt tillagat. Klart det är gott! En av mina favoriter. Gärna med potatis stekt i ankfettet som blir över (och kan återanvändas massa gånger), eller en potatisgratäng med ankfett i. Återkommer om det.

Den godaste anka jag ätit var på Petite France när Sebastien styrde. Den lagades under ett par dagar på låg värme i hans Bongard-ugn och var otroligt mjäll och smakrik. Vår ugn stänger av sig automatiskt efter fem timmar så Sebastiens recept var uteslutet. Surfade runt och väldigt många körde på ganska hög värme under kort tid. Och det är då ingen confitering men vafan, bara att testa.


Genom att steka på pippin hårt innan servering får man ett väldigt krispigt och gott skinn.

Gnid in anklåren i grovt salt, vitlök, rosmarin och timjan och låt sedan allt vila tillsammans i kylen över natten. Skrapa av saltet. Stek på låren i sitt eget fett så att de får lite färg på varje sida, det tar ca en kvart på låg värme. I med örterna och vitlöken, fyll på med ankfett till det täcker och på med lock.

Sen då? Inte som Nigel Slater i alla fall - ca 2-3h i 150 grader. Det kokar liksom, men jag ville testa.

Under 100 grader, inte över 60 säger en del, till köttet lossnar.

Hur blev det då a la Nigel? Ok, helt ok. En trea hade det fått i min recension. Alla smaker hinner inte utvecklas på så kort tid och köttet blir inte så där härligt rödbrunt heller.


2012-12-03

Sashimi

Sushi-LCHF=sashimi. Det blir inte så ofta rå fisk som förut. Det är nämligen inte många ställen jag betror med att skära upp fisk så där i all sin nakenhet. Jag minns inte om jag skrivit om sushi-haket i Hötorgshallen men det var verkligen otroligt uselt. Kylskapskall, vissa bitar nästan frusna, hinnor kvar så man fick slita isär biten i munnen o.s.v.

Sen har vi Westermalms Sushi på Kungsholmen. Helt klart gott, och trevliga ägare som en bonus.


Uppdatering med återbesök på Westermalms Sushi. Har nu varit där ett par gånger i sommar och alltid gått därifrån nöjd. Ägarna var i Tokyo och uppdaterade sig i somras samt har gedigen erfarenhet av japansk matkultur. En stabil fyra. Nu senast med färsk wasabi för ett par tior extra. Kan meddela att Westermalm fortsätter vara stabil fiskleverantör med två besök nu i november.





Sushi Yama är en kedja som är helt ok till bra, det varierar rätt mycket, men de får hålla igen på utsmyckningen. Senast såg det nästan ut som en olycka.


Vackraste senaste tiden och godast? Råkultur. Så här fint packar de ner dem när man tar en take away, sen beror det väl på vem som bär hem också kanske.


Bygger på lite på gamla inlägget. Roppongi, Hantverkargatan. Dyraste sashimin av alla ställen och den får nog hamna sist i listan. Väldigt kalla bitar om därmed inte smakade något och alldeles för mycket mussla av olika slag. Räkor och musslor kan ibland smaka bittert, tungan vrider sig. Vad kan det bero på? Fick heller ingen ingefära till, bad om det, men även det glömdes bort. Blir Westermalms Sushi nästa gång.




Hamburgare

Kan man få nog?

Var på Bun Meat Buns senaste träff som var på charmiga Habibi på Skånegatan. Väldigt god hamburgare och äntligen lite kul bröd också. Chilin som så många hossade hajade jag dock inte. Den kändes i munnen då den var lite småstark, men jag kan inte säga att den smakade något.

Nåväl, det jag tänkte tipsa om är Järnet i Gamla Stan som visst genomgått ett regimskifte. Jag har själv aldrig varit där men nog lockar det här?

Burgare från en av sommarens grillkvällar.
Foto Fredrik Sjöberg.

2012-12-02

Artipelag - restaurang Baggen

Jag har ju inte skrivit att mina krogrecensioner numer hamnar hos Något köpt, något lagat.



Norsk sake får illustrera det här inlägget.



Det var jättekul att bli tillfrågad av Fredrik som även har Who cut the Cheeze?

Väl värt ett besök!